Materialet på gardinen och färgen sätter tonen för rummet. Det är även viktigt att sätta upp gardiner rätt, att de har en lämplig längd och att det är tillräckligt mycket tid för att få bra effekt. För att lyckas med alla de faktorerna är måttbeställda gardiner ett bra alternativ.

Rätt upphänga gardiner i rätt material kan förändra ett helt rum. För att lyckas med både inköpet av gardinerna och upphängningen finns det några bra knep att tänka på. Ett stort misstag många gör är att köpa gardiner som inte passar rummet eller fönstret. Ett tips är att välja måttbeställda gardinerna från Gardinex.se som kan leverera gardiner efter dina önskemål. Alla gardinerna skräddarsys i en syateljé i Sverige. Du kan måttbeställda mörkläggningsgardiner, linnegardiner, sammetsgardiner och mycket mer.

Välj gardiner som du gillar

Vad du ska välja för material och färg på dina gardiner måste du avgöra. Det är en personlig smaksak. Men det är viktigt att välja gardin efter rummet, den stilen som du har och vad du vill att gardinen ska uppfylla för behov. Om du vill ha det mörkt i sovrummet är en mörkläggningsgardin det bästa och inte en skir linnegardin. Långa linnegardiner passar perfekt i ett vardagsrum där du vill ha mycket ljusinsläpp. När du väljer ut gardiner ska du tänka på att ta mycket tyg. Tunna, smala och taniga tyger kan verkligen sänka ett rum. Att mäta fönstret och sedan ta dubbelt med tyg är en bra tumregel. Tänk även på gardinlängden och att använda en stång som passar både gardinen och rummet.

Välj material efter rummet

Om du har snygga fönster passar en neutral hissgardin perfekt i ett kök. Kappor passar generellt bra i kök. Fundera över vad du vill att rummet ska ge för känsla och välj material efter det. Lätta tyger i beiget eller vitt ger en lätt känsla. Exklusiva tyger som sammet och siden ger en lyxig känsla.