Är du på väg att sälja din bostad, eller bara funderar på att göra det? Det finns mycket att få gjort och att läsa på om inför detta, och kan ibland kännas överväldigande. Det behöver dock inte vara så svårt, då du med några smarta metoder kan både underlätta processen och öka värdet på bostaden. Vissa är av typen där du investerar lite pengar för att få ut mer pengar vid försäljning, men andra är faktiskt helt gratis.

En viktig sak att göra när du planerar att sälja din bostad är att få den värderad av en professionell mäklare. Detta går att få gjort helt gratis – läs mer på Skandiamaklarna.se om hur det fungerar – och innebär att du både kan locka till dig fler intressenter och få högre bud på bostaden från dem. Det flesta undrar om det finns något dolt fel om du inte har låtit en mäklare göra en värdering på huset innan försäljningen, och drar sig gärna för att ge sig in i budgivningen – eller att lägga ett så högt bud som de annars skulle ha gjort.

Det innebär värderingen av bostaden

Bra mäklare har stenkoll på både vad folk tittar efter i hus generellt och hur läget ser ut på den lokala bostadsmarknaden. Därmed kan du få hjälp med värdering både baserat på hur bostaden ser ut, dess storlek, och modern den är, men också sådant som vad motsvarande fastigheter i området har gått för på den senaste tiden. Kontakta en mäklare så besöker de din bostad och hjälper dig med allt. Efter värderingen kan det vara en bra idé att även använda dig av samma mäklare till försäljningen. Det blir allt vanligare att potentiella köpare hittar annonser för bostäder genom mäklare, och på detta vis säkerställer du dig att mäklaren har bra koll på fastigheten, och redan har en bra kontakt med dig från värderingen.

Andra saker du kan göra för att få mer pengar på försäljningen

• Du kan med renoveringar höja värdet på bostaden avsevärt. Detta innebär inte att du måste renovera hela huset, utan fokusera renoveringen strategiskt för att maximera effekten utan att behöva spendera orimliga summor pengar. Exempelvis är det viktigt att kök och badrum är fräscha och snygga, och så även fasaden och entrén då det första intrycket är av stor vikt.
• Sikta på att genomföra försäljningen i augusti-oktober. Detta då många skiljer sig under sommaren och börjar leta efter ett nytt ställe att bo på, och många flyttar inför studier som börjar på hösten. Du har därmed många fler som är intresserade av att köpa din bostad, och kan få större summor pengar från budgivningen.
• Städa upp i hemmet och plocka gärna bort särskilt personliga detaljer såsom foton. Genom att göra detta gör du det lättare för potentiella köpare att föreställa sig huset som deras. Töm dock inte rum helt och hållet, då det kan vara svårt för vissa att föreställa sig hur ett helt tomt rum skulle kunna fungera som sovrum, eller att mentalt visualisera hur rum skulle kunna se ut möblerade.