Äntligen är det klart. Äntligen är det dags att njuta. Fötterna möter det varma golvet, fingrarna rör lätt det nya kaklet och vid en djup in-andning, doftar det nytt. Nytt, och levererat precis som det beställdes. Äntligen är det dags för de små detaljerna  de som ingen anställd arbetare kan göra – de som bara kan bli helt rätt om det görs av personen som ska bo där. Rosa handdukar (nyinköpta såklart), doftljus, matta, draperi, krokar, tvål och så vidare. Så mycket nytt, inhandlat endast för ens nyrenoverade badrum.  Det kan kosta en del att renovera om, och det tar tid – speciellt om det är badrummet som ska förnyas. Just därför är det bra att man, när man går in i ett projekt som man vet kommer att ta tid och ansträngning, försöker fokusera på slutresultatet. Det kan nästan jämföras med att föda barn: du bär på ungen i 9 månader, och det är tungt och kämpigt. Sedan ska det hela avslutas med en förlossning, som gör ont på en helt ny nivå. Men när ungen ploppat ut, och du har barnet i dina armar känns bara glädje. Precis så är det med renoveringen: det är damm, det borras, vattnet försvinner och du har främmande män i ditt hus. Irriterad blir du garanterat, men när irritationen uppstår. Blunda – och tänk på resultatet. För när det väl är klart, är det värt alla problem.

Små förändringar ger nytt rum

I en artikel i Sydsvenskan har de skrivit om en familj som har gjort någonting mer av badrummet, än just badrum. Jag tyckte det de gjort var otroligt intressant och spännande. I badrummet har de bland annat än soffa med massa kuddar, en fantastisk utsikt från badkaret och plats för lek samt avkoppling. Badrummet känns nästan mer som ett vardagsrum. Det är verkligen någonting att inspireras av, om man övervägar att göra om sitt badrum. Det är dock inte jättelätt att förändra det så som familjen har gjort, då man för behöver en ganska stor yta och även bo lite ”skyddat” så att man kan ha fönster i badrummet utan att alla grannar ser. Men man kan ändå göra det lite extra mysigt i badrummet oavsett förutsättningar:

  • Ha värme i golvet, det ger en varm och mysig känsla.
  • Om möjligt, underlätta hur ni har hand om tvätten – den ger lätt en rörig känsla.
  • Se badrummet som ett harmoniskt rum istället för ”bara” ett badrum.
  • Om möjligt, utnyttja fönster för ett fint ljus. Om det inte går, se istället till att ha en varm och behaglig belysning. Gärna spotlights som går att dimma upp och ner.
  • Välj lite udda detaljer. En ”ovanlig” kran kan ge ett helt nytt liv till rummet.
  • Välj badrummets färg. Vilket i sig inte behöver betyda att allting ska vara rosa eller blått, men det kan gå i samma färgskala. Kolla gärna med en färg-konsult, de har koll på sådana bitar.

Det där är ”enkla” förändringar, som i princip alla kan göra i sitt badrum. Men om man är intresserad av att renovera sitt badrum från ”grunden” är det viktigt att kontakta någon som vet vad man håller på med. Det är aldrig bra att påbörja någonting så sort själv, utan professionell hjälp är att föredra. Och som sagt, där i ”mellanläget” försök att tänka på slutresultatet. För det kommer att  vara värt besväret.