När ett företag ska ha anställda som bor i en stad för en kortare eller längre tid kan företagslägenheter vara ett bra alternativ. Det blir mycket billigare än att låta dem bo på hotell, och dessutom är det ofta roligare och trevligare för den anställde att bo i en möblerad företagslägenhet än på ett opersonligt hotellrum.
Det finns många företag som specialiserat sig på att hyra ut lägenheter för detta ändamål. En del av dessa tillhandahåller lägenheter i lägenhetshotell, medan andra specialiserat sig på att hyra ut privatpersoners lägenheter. De senare har ofta de mest personliga lägenheterna i sitt ”sortiment” medan de förra ofta anlitar professionella inredare till sina lägenheter. Vad man föredrar är alltså devis en fråga om huruvida man vill bo i någon annans hem, eller i en professionellt inredd, men något opersonlig, hotellägenhet.
Många drar sig för att flytta till en annan ort för att arbeta för en halvlång tid – det är ganska mycket besvär med att hitta någonstans att bo även i en mindre stad. Genom att hyra en företagslägenhet slipper man det besväret, och kan koncentrera sig på sin arbetsuppgift.
Alla möjliga företag kan ha nytta av att hyran lägenheter på det här sättet. Flygbolag gör det ofta, och det gör också konsultföretag vars konsulter måste vara en tid i en annan stad för att hjälpa ett företag eller en myndighet med ett projekt. Det är även vanligt att stora internationella företag som Sandvik och Ericsson hyr lägenheter när deras anställda från andra länder kommer till Sverige för att jobba några månader.