Att träna och motionera är viktigt för att vi ska må bra. Det är viktigt att ta hand om kroppen så att den håller hela livet. I dagens samhällsklimat fokuseras det ofta på resultat och att vara så aktiv som möjligt. Medan resultat och en aktiv livsstil är viktigt är det minst lika viktigt att vila. Vilan är viktig för att kroppen ska återhämta sig och orka. Med rätt sorts vila kan kroppen till och med bli ännu piggare.

badtunna
Källa: Svenska Badtunnor

I en tid där utbrändhet och måsten har blivit vardag är det extra viktigt att lyssna på signalerna som kroppen sänder ut. Alla hanterar stress på olika sätt och alla har olika sätt att koppla av. Medan någon väljer att ta ett dopp i en vedeldad badtunna ute i trädgården väljer andra att jogga i skogen. Alla har olika behov.

En aktivitet som många som lever i Sverige idag skulle kunna dra nytta av är mindfulness och yoga. Att ta några minuter egentid varje dag kan göra underverk för både den mentala och fysiska hälsan. Enligt en artikel i Kurera.se kan yoga hjälpa till att både reducera stress, verka avslappnande och hjälpa med återhämtning. Yoga kan även även vara behjälpligt för att bli mer närvarande i nuet. Att bli mer mindful med andra ord.

Yoga och avkoppling

Inom yoga talas det ofta om yin och yang. De är varandras motpoler. Yang representerar prestation och fart medan yin representerar lugn och avslappning. För att må bra behövs båda två och de måste samverka i balans med varandra. Många lider av ett överskott av yang i samband med jobbkrav, familjeliv och mycket annat. Därför är det ett bra alternativ att utöva yinyoga för att komma i balans. I denna typ av yoga utövas ställningar och positioner sittande eller liggande. Istället för att fokusera på kraftfulla ansträngningar och tunga lyft ligger fokus på att vara närvarande och gå djupare ned i ställningarna. Dessa ställningar hjälper till att frigöra ny energi när leder, ligament och bindväv aktiveras. I sin tur bidrar detta till bättre sömn och ett harmoniskt sinne, när det parasympatiska nervsystemet aktiveras. Yoga dig till mindre stress och mer avkoppling med yinyoga.