Välj rätt parkett i det träslag som passar ditt hus och dig. Det finns många att välja bland men ek är det allra mest populära i svenska hem.

Hur väljer man rätt golv egentligen? Och vad finns det för olika alternativ? På Parkett Design kan du välja mellan allt från fiskbens- och stavparkett till skeppsgolv, mosaikparkett och specialgolv. Alla i massivt trä som håller och blir vackrare från år till år.

Ek vanligaste golvet i svenska hem

parkett ekI en artikel i Sköna Hem går det att läsa om hur trä är det allra vanligate materialet för golv i Sverige, och det är inte så konstigt med våra naturresurser i just detta rika, vackra material. Ek är vidare det vanligaste träslaget för golv, kanske för att det inte bara är starkt och tåligt, det går även att få i vilket utseende som helst. Som vaxat, lackat, oljat, infärgat i mörkt, ljus, målat. Ja, i vilken look som passar dig och din inredning. Till skillnad från ekgolv går det inte att ändra sig lika mycket med till exempel ett golv i valnöt, som inte går att slipas och ytbehandlas på samma sätt. Då behöver du istället byta hela golvet när du tröttnar. Något som också skrivs i artikeln är att det är viktigt att tänka på följande när du väljer golv:

  1. Gör ett långsiktigt val. Satsa på kvalitet och välj ett golv som harmonierar med huset.
  2. Vårda golvet. Fuktmoppa utan för mycket vatten.
  3. Flexibilitet. Välj ett golv som går att slipa, fräscha upp eller förändra i framtiden.

Källa: Sköna Hem

Andra populära träslag för golv

Näst efter ekträ i golv kommer ask och furu in på andra- och tredjeplats. Eftersom trägolv har en så lång livslängd, på 40–50 år minst, är det bra att tänka långsiktigt. Satsa därför på ett vackert golv, i en parkett som förhöjer rummen och passar bra till resten av både huset och din inredning. Det är viktigt att städa när du har ett trägolv, satsa på att ha en bra hallmatta som stoppar grus, väta, sand och smuts och var sparsam med vatten när du fuktmoppar, vattnet ska dunsta bort på någon minut när du använder golvmoppen, annars använder du för mycket vatten.

Mer om hur du väljer trägolv och fixar så de blir fina kan du läsa om här och här.