Nu står sommaren i högblom, så varför inte ta tillfället i akt och byta ut hemmets eller sommarstugans fönster? Det gör både att hemmet isoleras bättre och sänker dina kostnader – men det finns även en hel del andra saker som du bör lägga på minnet.

”Faktum är att vad fönstret kostade vid inköpstillfället är oväsentligt, eftersom det är energin som läcker ut varje dag som kostar pengar. Det blir många tusenlappar varje år som går till uppvärmning i stället för något trevligare och mer miljövänligt. Totalkostnaden blir betydligt högre, koldioxidutsläppen är höga och komforten inomhus blir inte bra.” skriver en fönsterexpert i Aftonbladet.

bygge fönster husEnligt Martin Timell, som är känd från TV4 och inredningsprogrammet ”Äntligen hemma”, är ett fönsterbyte något som en människa bara behöver göra en enda gång i livet. Och då är det viktigt att det blir rätt och då finns det två vägar att gå: göra det själv eller ta hjälp. Vill man exempelvis byta fönster hos Fönsterexperterna får man såväl hjälp att välja rätt fönster som passar, och man får hjälp med monteringen av dessa. För precis som i citatet ovan kan det nya fönstret göra mycket för hemmet och framförallt när det kommer till energibesparingar – vilket gör att man sparar tusenlappar i uppvärmningskostnader när man väljer ordentliga fönster som är anpassade för svenskt klimat. Men väljer man däremot att genomföra ett fönsterbyte utan hjälp från experter så finns en del saker man ska tänka på. Till exempel skriver man i Svenska Dagbladet om vikten av att man som konsument ställer rätt frågor till handlaren där man vill köpa sina fönster. För det räcker nämligen inte bara med att fönstret ska täta och släppa in ljus. Annat som ska tas med i beräkningen är fönstrets funktioner såsom exempelvis solskydd, inbrottssäkerhet, personsäkerhet, energieffektivitet och buller samt hur fönstret öppnas, eller om det kanske är ett fast fönster med mera – funktionerna skiljer sig nämligen åt mellan olika modeller och just därför gäller det att vara frågvis!