Var sätter sig fukten först och orsakar skada? Och hur får du bort dålig lukt och mögelsporer enklast?

 

Har du haft en fuktskada hemma som orsakat mögel eller generellt dålig lukt? Då vill du såklart bli av med odören efter att du åtgärdat eventuell skada. Använd dig av en ozongenerator från https://ozoneair.se/ för att snabbt få bort lukt och mögelsporer. Det är inte svårare än så.

 

Undvik fuktskador i hemmet

Men vad uppkommer då fuktskador oftast? I en artikel i Expressen går det att läsa om hur det sätter sig fukt i kök, badrum, på fasader och i tak. Där måste du som husägare ha extra koll helt enkelt. Håll utkik efter hål och sprickor i din husfasad för att slippa fukt- och vattenskador. Träfasader är de mest sårbara fasaderna, dessa måste målas och oljas in ordentligt och regelbundet, gärna längst ner där träet nästan möter marken. Ha heller inga buskar eller andra växter planterade längs husväggen, i alla fall inte för nära, det ökar risken för just vatten- och fuktskador. Sedan gäller det att ha koll på kökets fuktnära delar, som under diskbänken och rör i anslutning till diskmaskinen. I badrummet gäller det att ha en bra ventilation som verkligen fungerar och täta ytskikt som inte släpper in ånga och fukt. Se även till att regelbundet rensa golvbrunnen. När det kommer till tak gäller det i stället att ha koll på stuprännor och hängrännor, där löv gärna fastnar och sätter stopp för vattenflödet. Mer om detta i artikel.

 

I Råd & Rön går det att läsa följande:

Fuktskador kan kräva dyra renoveringar och dessutom vara en hälsofara. Var vaksam – fukt kan frodas på flera platser i bostaden.

 

Inte bara dålig lukt kan uppkomma av fukt, dessutom finns det silverfisk som gärna lever sitt liv i blötan. Inte så trevligt. Läs mer om dessa typer här.