Luftfuktigheten i ditt hem kan påverka mycket och när det gått för långt kan fukt och mögel har gjort stora skador, både på huset men även bidragit till hälsorisker. Det vill du helst undvika. Men vad finns det att tänka på?

Vad behöver du egentligen veta om luftfuktighet inomhus? Om du har bra luft med rätt luftfuktighet märker du inte av den så mycket, men om du har för hög luftfuktighet kan du råka ut för mögelbildning, dålig lukt och skador på ditt hus och dina luftvägar.

För att förebygga hälsorisken med fuktskador kan mätare användas i de utrymmen av hemmet som särskilt utsätts för höga fukthalter så som källare och tvättstuga. Avfuktare finns idag att köpa i olika storlekar och är otroligt effektiva för att återskapa en balanserad luftfuktighet – https://arctusnordic.se/

Barn blir sjuka av fukt och mögel i hus

Liksom att torr luft inte är särskilt bra för dig, är inte heller alltför fuktig luft bra i längden. Fukt och mögel gör oss sjuka. I en artikel i Hem & Hyra går det att läsa om hur riktigt fuktskadade lägenheter finns även i Sverige och att det kan göra så att personer som bor där får astma och problem med andningsvägarna.

I Sköna Hem går det vidare att läsa om hur svartmögel inte är något som någon vill ha att göra med. Det är inte bara hälsovådligt, det kan dessutom vara svårt att få bort och kräver en ordentlig sanering. Mögel trivs för övrigt bra i badrum som är fuktiga, runt toalett, dusch och liknande. Även i köket där det kan vara en hög luftfuktighet, i källaren och på vinden. Under diskbänken är en kritisk plats. Bikarbonat och ättika är effektiva huskurer mot dessa typer av problem, när de inte gått för långt med mögelskadorna. Det gäller givetvis att förhindra att problem uppstår redan innan, som med en avfuktare. Mer här.