Hållbarhetsfrågor är återigen uppe på tapeten. Under veckan arrangerade FN ett klimatmöte i Marocko där världens ledare samlades för att diskutera den långsiktiga planen att sänka världens koldioxidutsläpp. Samtidigt finns det mycket för privatpersoner att göra. Staffan Andersson och Anna Högberg är två personer som valde att inreda sina hem hållbart. Andra väljer att installera gröna energikällor för att låta solen betala elräkningarna.

Inred hållbart

En ökad miljömedvetenhet. Så förklarar Staffan Andersson och Anna Högberg deras val att inreda sitt hem med hållbarhet i fokus. Bägge två är uppvuxna med ett grönt-tänk och för de två är ett hållbarhetstänk något som förenar dem privat såväl som i yrkeslivet. Tillsammans har de grundat den hållbara inredningsbyrån HAI som fokuserar på att skapa hållbara inredningslösningar. De ska vara estetiskt tilltalande, funktionellt samtidigt som de bidrar till en mer klimatsmart värld. Framför allt gäller det att ta tillvara på gamla produkter. Deras heltäckningsmatta är till exempel gjord av gamla fiskenät. Näten är så kallade spöknät som fiskare antingen tappat eller slängt i havet. De fiskas sedan upp för att göras om till funktionella konsumtionsprodukter, istället för att slängas iväg. Staffan och Anna tipsar bl.a. om:

  • att använda i secondhand
  • att undvika med fossila material.
  • att välja med hjärtat.

Om du köper eller skapar en produkt du inte tycker om från början är chansen att du kommer byta ut den inom en snar framtid högre än om väljer en produkt du tycker om.

Inred med sol

Nu för tiden kan solen lysa upp ditt hem på fler än ett sätt. Genom att installera solpaneler på ditt tak kan du bli självförsörjande på el. Det är något som redan idag är vanligt i Tyskland, men idag endast lockat till en knapp promille av svenska1114928-solar-panels villaägare. En mindre investering i solpaneler gjorde Peter Sareklint självförsörjande av el i hans villa ute vid Nättraby. För att lagra energin under natten har han installerat ett mindre bilbatteri. Klimatsmarta 12v kylskåp från elkatalogen är ett alternativ för dig som vill utöka sitt hållbarhetstänk in i så väl inredning som vitvaror. Ett sista alternativ är att inte täcka för fönsterna med tjocka gardiner. Det släpper in mer sol som lyser in varje vrå i hemmet.