Vintern är här i full snöyra och trädgårdarna är täckta av vita täcken, så att försöka sig på att odla någonting utomhus kommer inte på fråga – men med hjälp av en pallkrage går det alldeles utmärkt att skapa en snygg inomhusrabatt: och det är enkelt!

pallkrage-odla-i-pallkrage-plantera-tradgard-mindreEn blomsterrabatt är svår att ha utomhus just nu i snöyran, men det faktiskt lika bra att göra en riktigt snygg rabatt inomhus. Allt du behöver är lite fantasi, jord, något att plantera och ett gäng bra pallkragar du kan köpa online att plantera valda växter i. Det roliga med detta sätt att odla på är att man sedan enkelt kan ställa ut sin odling på sommaren senare och på så vis odla året om. Och något som blivit allt populärare är så kallade stadsodlingar, vilket är något som till exempel Sveriges Radio skrivit om. I dessa odlingar är det stadsbor eller lägenhetsbor som tillsammans ställe ut sina pallkragar på gårdsytor och sedan delar på skörden – något som är extra roligt när man odlar en köksträdgård med ätbara ting.

Såhär odlar du en köksträdgård

Odla i pallkrage

Det finns flera fördelar med att odla i pallkrage och i Expressen skriver man bland annat att pallkragen dels hjälper en att kontrollera sin odling med vattning, gödsling och ogräsrensning. Plus att denna möjliggör att du kan skapa dig en inomhusträdgård med enkla medel där du kan lyckas odla både grönsaker, potatis, lök eller blommor och olika kryddor samt mycket mer – men det finns en del saker att tänka på för att odlingen ska bli en lyckad skörd. I Elle Decoration skriver man till exempel om fyra saker att tänka lite extra på:

  1. Låt pallkragen stå i solljus och ha blöta tidningar i botten, och om du har pallkragen inomhus an det vara bra att även täcka botten med plast innan du har i tidningar och jord för att inte riskera fuktskador på dina golvytor.
  2. Använd gödselrik jord för bra grogrund.
  3. Lecakulor i botten är bra för dränering och dessa ska i innan din gödselrika jord.
  4. Vattna med måtta och vid behov.