Drömmer du om trädgårds- och örtodlingar och längtar tills att det blir läge att odla? Då har vi goda nyheter – du kan så i trädgården redan nu och skörda redan till vår sen, bara du gör det på rätt sätt!

På höstkanten finns det många knep man kan ta till för att liva upp sin döende trädgård en aning, såsom att pynta med både pumpor och marksten eller hänga led-belysning i trädkronorna. Men sen när snön väl kommer är det inte mycket man kan göra förrän den försvunnit helt och hållet och våren ligger runt knuten, eller stämmer det? Sanningen är att du redan i mars kan börja så och plantera nytt som du sedan kan skörda redan i april, det gäller bara att använda rikligt med frön och nåra plastbackar – så går det hur bra som helst.

Det går att odla grönsaker året om

Om grönsaker är vad du vill odla är det bra att ha koll på att dessa kan man faktiskt odla året om, bara man gör det på rätt sätt. I Helsingborgs Dagblad delar odlingsexperten Sara med sig av sina bästa tips för att lyckas med odlingen och ett av hennes första förmaningar är att an alltid bara ska odla sådant man faktiskt äter. Men om man vill odla på vintern då, vad kan man välja på? Har man sätt sin sådd tidigt kan man skörda både ruccola, morötter, spenat och Maché eller vintersallat kan man skörda redan i februari. Och allt som behövs är några plastbackar för att odla i och dessa kan man ställa både på balkong och altan, så man behöver heller inte en fullskalig trädgård för att odla. Allt som krävs är ett intresse och en förståelse för vilka grönsaker som kan odlas på vilken tid på året så kan man odla året om – och sen är det bara att börja odla, det svåraste är inte att odla utan det är att börja odla.