Finns det någonting bättre än inspiration? Att se någonting, och bara känna att, herregud – så vill jag också ha det, för att sedan börja tänka på hur en ska gå tillväga för att få det likadant. Det är en fantastisk känsla att bli inspirerad, och det är exakt vad som har hänt nu. Det finns ett nytt företag i Sverige, som heter Rebel Walls. Och de säljer: tapet. Och inte vilken tapet som helst, utan tapet som sticker ut, som känns – som är fantastiskt vacker. Deras hemsida är full av inspiration och man får nästan andningssvårigheter av klicka runt, så snyggt är det. Tapet har varit hett länge, det är liksom ingen nymodighet som man precis har upptäckt. Man kan till och med ta sig tillbaka flera hundra år och hitta tapet på väggar i olika hem. Tapet beskrivs som ”dekorativ väggbeklädnad av papper, plast, textil, trä eller läder”, och i vår tid är det väl vanligast att man använder sig av pappers- och vinyltapeter. Hur som helst – tapeter är ingen nyhet. Men! Det är fototapet, i alla fall att ta tapeter till en ny nivå – vilket det här företaget faktiskt har lyckats med. Några som använt sig av fototapet i sin bostad är Stina och Johan vilka det skrivs om i den här artikeln.  De har satt upp en grön skog i vardagsrummet, och det blir ju verkligen personligt och ger en viss känsla. Personligen kan en tycka att det blir lite för mycket, och om man tittar in på Rebel Walls finns det mycket snyggare alternativ att välja på där.

Att tapetsera en vägg

Men hur gör en då för att sätta upp en tapet? Det är inte alla som har den kunskapen, och det är lätt att bli förvirrad när man står där med en bunke tapetklister och tapet som ska monteras på väggen. Extra svårt blir det ju verkligen om det är ett motiv – eftersom det måste bli rakt och så vidare. Här är en liten (väldigt simpel) förklaring om hur man gör:

  • Det här behöver du:

–          Roller och Tråg

–          Hink

–          Pensel

–          Vattenpass

–          Stållinjal

–          Tapetsvamp

–          Tapetkniv

  • Före tapetsering:
    Väggen ska vara slät, ren och torr. Gammal färg och tapet måste tas bort, och ibland även spacklas över. Grundmåla om väggen har färgskiftningar och förlimma om underlaget är starkt sugande (exempelvis en gipsvägg)
  • Montering:
  1. Alla våder är numrerade. Börja med att dela isär vårderna och lägg sedan etiketten uppåt i nummerordning, med våd 1 först.
  2. Montera kant i kant, de ska alltså inte överlappas. Det är viktigt att första blir rak, annars påverkas hela tapeten.
  3. Rolla lim direkt på väggen, och se till att hela ytan täcks. Limma sedan 1,5 tapetvåd i taget.
  4. Undvik att få lim på framsidan av tapeten, och skölj eventuella limrester omgående med en blöt tapetsvamp.
  5. När tapeten väl är på plats skär du bort överflödig tapet vid golv och tak. Viktigt att du skär med vassa blad, annars kan tapen trasa sönder.