Att gifta sig i trädgården blir allt vanligare, och är något som är både enkelt, vackert och kan vara prisvärt. Dock finns det en hel del man ska tänka på när man planerar bröllop.

pexels-photo-65038För den som planerar ett trädgårdsbröllop är det mycket som ska fixas. Allt från att investera i fina bröllopsdekorationer till att fixa med inbjudningar och förfriskningar. När det gäller bröllop är det såklart mycket som går att lejas bort både vad gäller planering och utförande, men för den som har ett kreativt sinne är det halva upplevelsen att få fixa med alla förberedelser. En idé är att anordna bröllopet som en trädgårdsfest och sätta upp ett stort tält med långbänkar eller bord för middagen. Tältet, träd och buskar på tomten kan man sedan dekorera med allt från girlanger till vimplar eller pom-poms och ljuslyktor.

Vad är det främsta man ska tänka på när man planerar bröllop?

Planering är det allra viktigaste, och det är många som tar hjälp av en bröllopskoordinator. Enligt Expressen är det vanligt att ha ett speciellt och genomtänkt tema för festen, till exempel att den präglas av miljötänk, vintage och en avskalad lantlig stil som kan hämtas från naturen. Några av de främsta sakerna man gärna ska boka in redan ett år innan är:

 • Se till att boka lokalen samt en präst eller vigselförrättare, och meddela dina vittnen om datumet så fort det är satt.
 • Boka catering om mat inte ingår i lokalen.
 • Boka fotograf, musik eller liveband.
 • Börja prova klänningar och kostymer inför bröllopet samt välja kläder till ett eventuellt brudfölje, då detta kan ta lång tid.
 • Gör en gästlista och skicka ut save-the-date-kort. Detta är speciellt viktigt för ett trädgårdsbröllop då det i regel sker på sommaren.
 • Boka transporter till och från kyrkan, festlokalen eller ett eventuellt hotell.

Tips för ett budgetbröllop i trädgården

 • pexels-photo-57980Be om hjälp. Att ta hjälp av vänner och familj är det allra bästa, skriver Bröllopsguiden. Oftast är det någon som har en stor trädgård eller ett landställe att låna ut, alternativt är musikaliska och kan ställa upp som liveartister.
 • Fixa maten själv. Om man tycker om eller har många nära som tycker om att baka och laga mat är detta också något att nyttja. Har man en riktigt liten budget kan man be gästerna att ta med mat, plock eller fika till en buffé istället för presenter.
 • Gör egna inbjudningskort. Att ta ett fint foto eller skapa ett eget inbjudningskort på datorn, skriva ut på ett tjockt papper och pynta är både fint och personligt.
 • Gör egna dekorationer. Samla ihop glasburkar och fäst exempelvis ståltråd runt och stoppa billiga värmeljus i, istället för att köpa färdiga. Plocka egna blommor till pynt eller buketter.
 • Gällande altaret kan man bygga det själv av lastpallar och dekorera med blommor eller annat för en enkel och lantlig känsla.