Det är höst ute och de allra flesta träd har förlorat sina löv för länge sedan. Endast ett par björkar har kvar sina brandgula blad men även dessa börjar släppa greppet om grenarna. Det här med nakna träd kan få ens trädgård att se lite naken och dyster ut, särskilt när det inte är någon snö som gnistrar och lyser upp.

 

pexels-photo-104665Som tur är finns det flera sätt att göra för att få trädgården piggare i höstdunklet. Varför inte flera slingor med små och stora lampor mellan träd och altan? I VLT kan en läsa om en person som gjort detta i sin lummiga trädgård i Västerås. Dels för att det är mysigt men också för att man ska få lust att vara ute även om det är mörkt plus samtidigt minska risken för inbrott.

 

Gångar, prång och rum – i trädgården

 

Förutom att sätta upp trädgårdsbelysning blir en trädgård trevligare med lite gångar och prång, olika rum och kanske med ett och annat fruktträd. På https://www.flisbyab.se/ hittar du all marksten du kan tänka dig för att skapa gångar med stenplattor.

 

Marmor och mässing är fortfarande riktigt hett

Vill man vara extra trendriktig med sin trädgård är det marmor som gäller. I Chic kan en läsa om hur marmor fortfarande är riktigt hett inom inredning, liksom mässing och grön marmor. Dessa material har tagit över hela inredningsvärlden i princip, tillsammans med art deco-detaljer i form av guldiga serveringsvagnar och snygga posters från 1920-talets Riviera.

 

Om inte bara nya stengångar och lampor i trädgården räcker så är det även en god idé att dekorera med pumpor i höst. Med pumpor i olika färger och former får trädgården liv samt en färgexplosion. Nästan kan de stora plantorna liknas vid konstverk eller som en naturlig höstdekoration både ute och inne. Välj ut ett antal olika pumpor som har olika färg, mönster och form. Med ett ojämnt antal blir det mer som ett klassiskt stilleben och gärna det med vackra höstblommor som murgröna, alunrot och kärleksört. Isolera gärna krukorna så att perenna växter överlever i kylan, det kan du göra med frigolitskivor på insidan av krukan och sedan placera växten i vindskyddat läge. Läs mer i denna artikel.